Home Diensten Een Nederlands rijbewijs! Vijf stappen naar dat gewaardeerde rijbewijs in Nederland

Een Nederlands rijbewijs! Vijf stappen naar dat gewaardeerde rijbewijs in Nederland

by moneywithinternet
nederlandse rijlessen en rijscholen

Het Nederlandse rijbewijs behoort tot de meest algemeen geaccepteerde dankzij het feit dat Nederland deel uitmaakt van de EU. Het behoort echter ook tot de moeilijkst verkrijgbare

Door een veeleisend testproces in combinatie met een degelijke infrastructuur behoren de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld (Nederlandse Verkeersveiligheid).

De alomtegenwoordigheid van het openbaar vervoer zorgt er misschien voor dat je maar zelden de auto gebruikt, maar zoals ik onlangs herontdekte, hebben road trips een eigen buitenaards plezier. Als u van buiten de EU komt, is uw bestaande rijbewijs helaas maar zes maanden geldig (ik heb van enkele vrienden gehoord dat ze zelfs na deze periode nog een auto konden huren, maar ik kan niet bevestigen dat dit legaal is)

Ik ben een paar maanden geleden geslaagd voor mijn examen voor een Nederlands rijbewijs (leuk feit – dit betekent dat ik nu in drie landen een rijbewijs heb, maar niet meer dan een fiets) en ik denk dat het nuttig zou zijn om de belangrijkste stappen van het proces uit te leggen. Heb geduld met mij, want dit verhaal over ‘Hoe kom ik aan een Nederlands rijbewijs?’ wordt een lange rit.

1 Registreer je op een rijschool

De rijschool is uw aanspreekpunt voor alle procedures waarbij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigsheidsbewijzen), de organisatie die verantwoordelijk is voor het afnemen van rijexamens, betrokken is.

Als je je eenmaal bij een school hebt aangemeld, raden ze je meestal aan om direct een datum en centrum voor het theorie-examen te kiezen op de website van het CBR, omdat de wachttijden vrij lang zijn (de dichtstbijzijnde locatie vanuit Delft is in Rijswijk).

Het mooie is dat je naast de voorbereiding op de theorietoets ook met de praktijklessen kunt beginnen. Je hebt een geldige DigiD nodig om de afspraak te maken.

2 Theorietoets

Dit is het moment dat de dingen vervelend beginnen te worden. Ik heb (zonder succes) een aantal van de moeilijkste examens ter wereld geprobeerd thuis in India, maar ik kan u vertellen dat dit theorie-examen hen een run voor hun geld geeft, en laat zien hoe moeilijk het is om een Nederlands rijbewijs te krijgen.

De school zal je het lesmateriaal leveren of je naar de plaats sturen om het te kopen. Er zijn boeken en online cursussen beschikbaar in het Engels (voor motorvoertuigen, maar helaas niet voor motoren) en ik raad aan om online voorbereidende tests te doen.

De test heeft twee secties – verkeersregels en gevaren perceptie. In deel één moet u minstens 35/40 vragen correct krijgen en in deel twee moet u minstens 13/25 vragen correct krijgen. Dit klinkt veel gemakkelijker dan het is, vooral in deel twee waar je acht seconden de tijd hebt om een beslissing te nemen (remmen, voet van het gaspedaal halen of niets doen) over de getoonde verkeerssituatie. Alle vragen hebben namelijk een tijdslimiet. Sommige van de meest jitterveroorzakende vragen vereisen dat u de prioriteit van de weggebruikers (in theorie testlingo) op een kruispunt rangschikt.

3 Praktijklessen en vooronderzoek

Als je eenmaal geslaagd bent voor je theorietoets – feest! Dan komt er meer pijn. Je komt nu in aanmerking, in overleg met je rij-instructeur, om je in te schrijven voor het voorexamen. Dit wordt meestal ingepland met een toelage van een paar maanden, zodat je een voldoende aantal lessen kunt afmaken, zodat je uiteindelijk je Nederlandse rijbewijs kunt halen.

Als je al weet hoe je moet rijden, kan dit oplopen tot 10. Doe je dat niet, dan kan het tot het einde van de tijd doorgaan. Het voorexamen is een bespotting van het echte praktijkexamen en de situatie wordt zo gelijk mogelijk gemaakt – het wordt gegeven door een lid van dezelfde pool van examinatoren, en je doet het examen samen met anderen die het echte examen afleggen.

Het eindresultaat telt niet mee, behalve dat u een vrijstelling krijgt van het uitvoeren van speciale manoeuvres (parkeren, stoppen en gaan en u-bocht) in de echte test. De vrijstelling geldt echter slechts voor één poging.

4 Praktisch examen

Je bent er bijna om je eigen Nederlandse rijbewijs te hebben! Het slagingspercentage voor het Nederlandse praktijkexamen bij de eerste poging is ongeveer 50%, dus je hebt misschien nog een tijdje te gaan. In tegenstelling tot veel andere landen zijn de instructies echter duidelijk vooraf gegeven en is er ruimte voor kleine foutjes (let op – het niet zien van een fiets hoort daar niet bij).

U kunt ervoor kiezen om uw rij-instructeur in de auto te laten zitten als u denkt dat u hulp nodig heeft om uw fouten achteraf te herstellen als u niet geslaagd bent. Pro tip – kijk altijd naar je spiegels. Magische fietsen zullen zich uit het niets manifesteren.

5 Vraag een Nederlands rijbewijs aan

Je bent er eindelijk! De laatste stap van het Nederlandse rijbewijsproces is relatief eenvoudig. U moet naar de gemeente waar u staat ingeschreven gaan met uw verblijfskaart en foto’s die aan de specificaties voldoen. Zij zorgen er dan voor dat uw rijbewijs naar uw geregistreerd adres wordt gestuurd. Dit proces vindt meestal binnen een week plaats. Als u buiten de EU reist, kan het zijn dat u een aanvraag moet indienen voor een int

Leave a Comment